Szerző: Vörös Péter

2002. január 8. 12:25

A Gateway nyereségre, de a vártnál alacsonyabb forgalomra számít a negyedik negyedévben

[Bloomberg, CNET, Reuters] A Gateway hétfőn bejelentette, hogy a negyedik negyedévet sikerült nyereséggel zárni (az adózás és az egyszeri költségeket nem számítva), bár a forgalom alacsonyabb volt a várakozásoknál.

[Bloomberg, CNET, Reuters] A Gateway hétfőn bejelentette, hogy a negyedik negyedévet sikerült nyereséggel zárni (az adózás és az egyszeri költségeket nem számítva), bár a forgalom alacsonyabb volt a várakozásoknál.

A Poway (Kalifornia) központú cég 1,16 milliárd $-os negyedéves forgalomra számít, mivel az amerikai eladási volumen a harmadik negyedévhez képes 15%-kal 700 ezerre csökkent. A cég a negyedik negyedév során még úgy vélte, hogy a harmadik negyedévhez képest nőni fog a forgalom volumene.

A cég szerint a gyenge eladási volument némileg ellensúlyozta a vártnál magasabb átlagár, ami kb. 1.660$ volt a negyedik negyedévben. A magasabb egységárak és a költségcsökkentés tette lehetővé azt, hogy újra nyereségessé vált a vállalat.

Ted Waitt, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a negyedik negyedévben a piaci kereslet jelentős része a legalacsonyabb árkategóriában volt, márpedig a Gateway továbbra is a saját stratégiára összpontosított és a magasabb árkategóriájú ügyfeleket célozta meg az ünnepi szezonban.

A cég 2001-ben igen jelentős átszervezési tervet jelentett be, amelynek részeként 25%-kal csökkentették a létszámot és az összes Amerikán kívüli üzletágat bezárták.

A tavalyi év során a Dell, a világ legnagyobb PC-gyártója jelentős károkat okozott a főként a fogyasztói piacra összpontosító Gateway-nek, mivel igen agresszív árháborút folytatott 2000 vége óta.

A harmadik negyedévben a Gateway sorozatban a harmadik veszteséges negyedévét zárta, a cég 83 millió $-t, részvényenként 17 centet vesztett, az egyszeri költségeket nem számítva.

A First Call által reprezentált elemzők arra számítanak, hogy a cég a negyedik negyedévben részvényenként 1 centes veszteséget és 1,39 milliárd $-os forgalmat ér el.

A Gateway a negyedéves eredményeket hivatalosan január 24-én teszi közzé.

A cég részvényárfolyama hétfőn 0,43$-ral (4,38%-kal) 10,25$-ra emelkedett. Jó hírt jelentett az is, hogy a Compaq hétfőn bejelentette, hogy (a Gateway-hez hasonlóan) a várakozásokkal ellentétben nyereséggel és a vártnál magasabb forgalommal zárják a negyedik negyedévet. Az elmúlt egy évben a Gateway részvényárfolyama 4,24-24,21$ között volt.

a címlapról