:

Szerző: Barna József

2001. december 12. 10:13

A visszafogott várakozásoknál is gyengébben fogy az Intel Itanium

[CNET] Annak ellenére, hogy az Intel és Hewlett-Packard mérnökeinek közel tíz évre, míg a cégnek több százmillió dollárra volt szüksége a 64 bites Itanium architektúra kifejlesztéséhez, a Merced magra épülő jelenlegi verzió fogadtatása igen langyosnak mondható.

[CNET] Annak ellenére, hogy az Intel és Hewlett-Packard mérnökeinek közel tíz évre, míg a cégnek több százmillió dollárra volt szüksége a 64 bites Itanium architektúra kifejlesztéséhez, a Merced magra épülő jelenlegi verzió fogadtatása igen langyosnak mondható.

Az IDC piackutató cég statisztikái szerint 2001 harmadik negyedévében -- amely egyben az első teljes negyedév az Itanium történetében -- 13,7 millió dollár értékű Itanium alapú szerver talált gazdára, ami azonban kevesebb, mint 500 gépet jelent. Ezzel szemben a Gartner azt állítja, hogy ugyanebben a negyedévben 2601 Itanium alapú szerver került eladásra, ami jelentős növekedés a piaci bevezetéssel egybeeső második (csonka) negyedév három darabos adatához képest. A két cég felmérései közötti eltérés abból adódik, hogy a Gartner a fejlesztőknek kiszállított példányokat is bevette a kalapba.

S noha mindenki elismeri, hogy hosszú út áll még az Itanium platform széleskörű elterjedése előtt, az Intel elégedett a jelenlegi számadatokkal. A cég szóvivője tegnap így nyilatkozott: "elégedettek vagyunk az Itanium jelenlegi elfogadottságával". Továbbá hozzátette, hogy miután az egyik legnagyobb szerverforgalmazó Compaq is -- némi fennakadás után -- validálta a rendszert, a jövőben az eladások várhatóan tovább nőnek.

Amint az ismert, az Itanium projekt az Intel történetének legambiciózusabb vállalkozása. A platform elterjedését jelen pillanatban elsősorban az hátráltatja, hogy egyrészt nem állnak rendelkezésre megfelelő számban az azt támogató alkalmazások, másrészt pedig a processzor az előzetes várakozásoknál gyengébben teljesít, ezért a nagyobb gyártók kivárnak. A Mercury Research egyik elemzője, Dean McCarron szerint az Itanium piaci bevezetése rendkívül hosszú folyamat lesz. És ők ugyan azt várták, hogy a platform valamivel jobban szerepel majd, de nem sokkal jobban -- tette hozzá.

A Compaq szerint még néhány évet igényben vehet az IA-64-re optimalizált operációs rendszerek és alkalmazások fejlesztése, míg ennél tovább tarthat a vásárlók egyedi szoftvereinek portolása. A Compaq így azt várja, hogy 2003-2004 lesz az IA-64 platform virágkorának kezdete.

A legnagyobb szervergyártók továbbra is a Mercedet követő Itanium-generáció, a 2002 első félévében megjelenő McKinley érkezésére várnak, mely elődjéhez képes jó néhány architekturális újdonságot vonultat fel. Ám a McKinley esetében -- elsősorban a rendkívül nagy magméret okán -- az előállítás költségei továbbra is igen magasak lesznek.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.