Szerző: Vörös Péter

2001. december 12. 09:32

A Nokia negyedik negyedéves eredményei a várakozásoknál jobban fognak sikerülni

[Reuters, Yahoo Finance] A Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefongyártója kedden bejelentette, hogy várhatóan túlszárnyalják a negyedik negyedéves nyereségcélkitűzést, mivel a cég új telefonjai a vártnál jobban fogynak.

[Reuters, Yahoo Finance] A Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefongyártója kedden bejelentette, hogy várhatóan túlszárnyalják a negyedik negyedéves nyereségcélkitűzést, mivel a cég új telefonjai a vártnál jobban fogynak.

A negyedév közepi szokásos bejelentésében a cég közölte, hogy a mobiltelefonpiac a cég várakozásainak megfelelően alakult, így várhatóan 105-110 millió darabot fog elérni a piac a negyedik negyedévben.

A Nokia szerint a várható pro forma részvényenkénti nyereség a korábban várt (0,18-0,20 euró) sáv felső részén vagy még annál is magasabban lesz, szemben a 2000 negyedik negyedévben elért 0,25 euróval -- érdemes megjegyezni, hogy az az időszak volt a mobiltelefon-kereslet csúcspontja.

A Nokia, amely az összes mobiltelefon 1/3-át gyártja a világon, megerősítette azt, hogy az előző negyedéves 7,1 milliárd eurós forgalomhoz képest 20%-kal nagyobb forgalom várható -- mindazonáltal a forgalom kisebb lesz a tavalyi negyedik negyedéves 9,28 milliárd eurónál.

A Nokiát csakúgy, mint a rivális Motorolát és Ericssont igen érzékenyen érintette a globális gazdasági lassulás.

A mobiltelefon-szolgáltatók jelentős eladósodása miatt nagy mértékben csökkentek az új mobiltelefon-rendelések, és a fogyasztók is késleltetik vásárlásaikat, mivel vonzó szolgáltatásokat nyújtó, vonzó új telefonokra várnak, amelyekkel például gyors internet-hozzáféréshez jutnak.

A Nokia -- így nem meglepő módon -- megerősítette azt, hogy a hálózati divízió forgalma 20%-kal fog csökkenni az előző év hasonló időszakához képest, míg a mobiltelefon-eladások (amelyek a cégcsoport forgalmának nagy részét adják) nagyjából változatlanok lesznek 2000 negyedik negyedévéhez képest.

A cég azt is közölte, hogy a mobiltelefon-eladások 25%-ot emelkednek a harmadik negyedévben elért 5,27 milliárd euróhoz képest, mivel a cég új telefonjai várhatóan segítenek visszaszerezni az utóbbi időben elvesztett piaci részesedést.

A Nokia a bejelentésben közölte, hogy a cég továbbra is arra számít, hogy a jelenlegi negyedévben jelentősen növeli piaci részesedését a mobiltelefonpiacon.

A Nokia részvényárfolyama (a hétfői záráskor 23,79$) közel kétszeresére nőtt szeptember 11. óta, mivel a kemény piaci körülmények ellenére jól teljesít a vállalat. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 12,70-51,00$ között volt.

a címlapról