Szerző: Vörös Péter

2000. április 11. 01:41

A Motorola legutóbbi negyedéves nyeresége 144%-kal nőtt

Ez még a Wall Street előrejelzéseinél is jobb eredmény, ami főként annak volt köszönhető, hogy a világ második legnagyobb mobiltelefon gyártója a vártnál alacsonyabb mobiltelefonos nyereséget sikeresen ellensúlyozta a megnőtt számítógép chip keresletnek köszönhetően. A mobiltelefonos terület értékesítési adatai igen jól alakultak, de az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest a hangsúly eltolódott az alacsonyabb kategóriájú (következésképp' alacsonyabb profit tartalmú) termékek felé valamint nőttek az alkatrészárak és a reklámköltségek.
A cég 449 millió $ nyereséggel zárta a negyedévet, szemben a tavalyi hasonló időszak 184 millió $-jával. A Motorola negyedéves forgalma 8,8 milliárd $ volt, szemben a tavalyi 7,3 milliárd $-ral.
A mobiltelefonos divízió eladásai 24%-kal, 3,2 milliárd $-ra, a megrendelések pedig 20%-kal, 3,2 milliárd $-ra nőttek - viszont az egy évvel ezelőtti 83 millió $-ról 49 millió $-ra csökkent e divízió nyeresége.
A félvezető termékeknél 24%-kal, 1,9 milliárd $-ra nőttek az eladások, a megrendelések pedig 21%-kal, 2 milliárd $-ra. A divízió nyeresége a tavalyi 10 millió $-ról 123 millió $-ra nőtt.
A hálózati rendszereknél (ide tartozik a Motorola kábel nélküli infrastruktúra üzletága) az eladások 11%-kal, 1,8 milliárd $-ra, míg a megrendelések 4%-kal, 1,8 milliárd $-ra nőttek - pedig ezt a részleget érzékenyen érintette az Iridium-fiaskó. E divízió negyedéves nyeresége a tavalyi 193 millió $-ról 280 millió $-ra nőtt.
Ezenkívül a General Instrument, a piacvezető set-top box gyártó megvétele is növelte a Motorola bevételeit.
a címlapról