Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 6. 16:06

A Hewlett-Packard októbertől szállítja Pocket PC 2002 operációs rendszert használó kézigépeit

A Microsoft ma bemutatott Pocket PC 2002 operációs rendszerét használó kéziszámítógépek között előkelő helyet foglal el a Hewlett-Packard két készüléke, a Jornada 565 és Jornada 568.

A Microsoft ma bemutatott Pocket PC 2002 operációs rendszerét használó kéziszámítógépek között előkelő helyet foglal el a Hewlett-Packard két készüléke, a Jornada 565 és Jornada 568.

A DEMOmobile kiállításon bemutatott HP kéziszámítógépek 206 MHz-es Intel StrongARM processzort és 240x320 pixel felbontású, 16 bites színmélység megjelenítésére képes színes TFT kijelzőt kaptak. A CompactFlash kártyával bővíthető gépeket lítium-polimer akkumulátor működteti.
A csúcskategóriás palmtopok 599 illetve 649 dolláros áron kerülnek forgalomba. Az olcsóbbik 565-ös 32 MByte memóriát tartalmaz, az 568-as modellt 64 MByte-tal szerelik. A gépek szállítása októberben kezdődik meg.

Az új Pocket PC operációs rendszert használó kéziszámítógépek végre eljutottak arra a szintre, hogy gyakorlatilag egyedülálló számítógépként is használhatók. "Ami a leginkább lenyűgöz, az a teljes Outlook kliens" - mondta a Giga Information Group elemzője, Rob Enderle. Az új Pocket PC-nél végre nincs szükség az asztali gépre emailek küldéséhez és fogadásához.

A HP gépeire telepített Pocket PC 2002 Premium Edition többek között a Pocket Outlook, Pocket Word, Pocket Excel, Pocket Internet Explorer, Terminal Services Client, MSN Messenger, Microsoft Reader 2.0 és a Microsoft Windows Media Player 8 for Pocket PC szoftvereket tartalmazza.

A Hewlett-Packard emellett néhány pénzügyi kalkulációs és információs programot is mellékelt a géphez, valamint egy Java futtatási környezetet is.

A folyamatosan fejlődő és megújuló Pocket PC mellett a Palm OS alapú gépek piaci részesedése egyre inkább csökkenni fog - állítják az elemzők. Az IDC szerint 2005-ben a két platform már fej-fej mellett lesz az eladási mutatókat tekintve.

Enderle szerint a Palm-nak szüksége van egy új operációs rendszerre. A vállalat jó úton halad efelé, a nemrégiben felvásárolt Be ugyanis főként a multimédia és a hálózatok terén rendelkezik kiemelkedő referenciákkal -- két olyan dologban, ami a Palm OS-ből eddig igazán hiányzott.

"A Palm kihozza az új operációs rendszerét... úgy hisszük, hogy ezt még a jövő év vége előtt meg tudja tenni. De akár évekig is eltarthat, és a Palmnak nincsenek évei erre" - mondta Eberle.

a címlapról