Szerző: Ady Krisztián

2001. július 18. 01:27

A Sensaura elnyerte a Királyi Technológiai Akadémia MacRobert Díját

[3DSS] A Királyi Technológiai Akadémia bejelentette, hogy a Sensaura Limited, napjaink vezető 3D audiotechnológiáinak kifejlesztője elnyerte a 2001-es év MacRobert Díját műszaki, és innovációs törekvéseiért.

A MacRobert Díjat mindössze 3 cég kaphatja meg, ezek közül az egyik idén a Sensaura Limited lett.

"Mint a MacRobert Díj egyik nyertese, eláll a lélegzetünk!" - mondta Dr. Alastair Sibbald, vezető természettudós, aki pozícionált audióval kapcsolatos kutatómunkáját több, mint 10 évvel ezelőtt kezdte el. - "A kezdetektől napjainkig végzett kutatómunka hosszú, felfedezésekkel teli utazás. A sok kitartást igénylő, leleményességet és kemény munkát befektető tervező és marketing csapat örömmel látja, hogy a Sensaura technológiája PC-k millióiban található meg világszerte, alkalmazzák a PlaystationŽ2 játékaiban, s beépítésre kerül az ebben az évben megjelenő Xbox-ba is. Ez az elismerés a MacRobert bizottság által - valóban felvillanyoz!"

A Sensaura technológiája az emberi fül hallás-fizikájának modellezése alapján képes előállítani 3D-s hangképet, melyben a hangforrás bárhol elhelyezkedhet. Nem csak előttünk és mellettünk, de mögöttünk, vagy akár felettünk és alattunk is. Ehhez mindössze 2 hagyományos hangszóróra, vagy fejhallgatóra van szüksége, s ez utóbbi esetében a hangforrás iránya sokkal pontosabban szimulálható. A technológia hatásosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számtalan audiochip és alaplapgyártó licenszeli a cég technológiáját, s a Microsoft idén megjelenő konzolja, az Xbox is ezt fogja használni.

a címlapról