:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 21. 12:51

A Toshiba csökkenti chip termelését

[Bloomberg] A Toshiba, Japán legnagyobb chipgyártója bejelentette, hogy négy gyárában csökkenti a félvezetőtermelést a következő két hónapban a költségek csökkentése érdekében, mivel az ügyfelek kevesebb chipet rendeltek mobiltelefonokhoz és PC-khez. Kenichi Sugiyama, a cég szóvivője elmondta, hogy a Toshiba felfüggeszti a termelést a Hyogyo prefektúrában lévő chipgyárában július végén 19 napra, valamint augusztus 3-ától 13 napra leállítják a Fukuoka prefektúrában lévő chipgyár termelését.

Sugiyama elmondta, hogy a cég igyekszik hatékonyan működtetni gyárait. A helyzet éles ellentétben áll a tavalyival, amikor a nyári szabadságolásokat kénytelenek voltak elhalasztani, mivel akkora volt a kereslet. A Toshibát is érzékenyen érinti a lassulási folyamat, amely azt jelenti, hogy szinte minden termék iránt lecsökkent a kereslet. Olyan óriások forgalmát is negatívan érint mindez, mint az Intel vagy a Dell.

E hónap elején a Semiconductor Industry Association (SIA) közölte, hogy az idén a félvezetőipar forgalma 175 milliárd $ lesz, ami 14%-os csökkenés a 2000-es évhez képest. George Scalise, a SIA elnöke februárban még úgy vélte, hogy a chipeladások 10%-kal nőni fognak az idén.

A Toshibát különösen érzékenyen érintette a DRAM memóriachipek árának zuhanásszerű csökkenése, az árak immár sok gyártó termelési költsége alatt vannak, ami egyértelműen negatív hatással van az olyan cégek nyereségére, mint a dél-koreai Hynix Semiconductor. Az azonnali piacon a PC133 8 X 16 128-megabit DRAM chipek ára legutóbb 2,44$ volt, ez kevesebb, mint harmada a tavalyi év átlagárának.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.