Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 28. 13:08

Rövid ideig megint az Nvidia volt a világ legértékesebb cége

A chipóriás rövid időre elérte a 3,53 milliárd dollárt, miközben az Apple értéke 3,52 milliárd dollár volt.

Jó ideje az Apple és a Microsoft váltogatják egymást a világ legértékesebb vállalatának kijáró képzeletbeli trónon, múlt hét pénteken azonban az Nvidia vette át a koronát az almás vállalattól, még ha nem is tartósan, mindössze egy nap erejéig. A grafikus- és gyorsítóchipjeiről ismert vállalat részvényei ugyanis 3,5 százalékkal emelkedtek meg 135,58 dollárra, amivel teljes tőkekapitalizációs értéke 3,33 billió dollár felé kúszott.

Az Apple részvényei viszont ezzel szemben 1 százalékot estek a hét utolsó üzleti napján, amivel a cég összértéke 3,28 billió dollárra csökkent. A Microsoft 3,31 billió dollárt ért ekkor, így kimondottan szoros helyzet alakult ki az első három helyen. Az Nvidia részvényei ebben a hónapban mintegy 18%-ot emelkedtek, miután a ChatGPT mögött álló OpenAI bejelentette 6,6 milliárd dolláros finanszírozási körét.

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők?

Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők? Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Első alkalommal júniusban történt meg, hogy az egykor elsősorban videojátékokhoz fejlesztett grafikus vezérlőkre specializálódott Nvidia a világ legértékesebb vállalata lett az AI-bummnak köszönhetően. A cég ekkor hagyta el az abszolút rekordnak számító 3,336 ezer milliárd dollárt, ezzel megelőzve a korábbi első helyezett Microsoftot.

A fentiekhez - illetve ezzel párhuzamosan az Nvidia bődületes meneteléséhez - azért kellett a 2022 végétől eleinte fokozatosan, majd egyre gyorsabban felívelő mesterséges intelligencia hype, melynek a chipgyártó rövid idő alatt az egyik legnagyobb haszonélvezője lett. 

Az előrejelzések szerint a vállalat jelenleg zajló, 2025-ös üzleti évének árbevétele eléri majd a tavalyi csaknem duplájának számító 120 milliárd dollárt, 2026-ban pedig legalább további 33%-os növekedés várható.

a címlapról