:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 14. 13:45

Káromkodni kezdtek a feltört robotporszívók

Ez már történik, itt van.

Több amerikai városból is jelentették a felhasználók, hogy a jelek szerint pár hónapja feltörték a robotporszívójukat. A támadók nem csak az eszközök irányítása felett  vették át a hatalmat, de válogatott káromkodásokat bömböltettek a fedélzeti hangszórókon keresztül, amivel érthető mód a frászt hozták az emberekre. Az érintett porszívók mind kínai gyártásúak voltak, egészen pontosan az Ecovacs Deebot X2 modellt törhették fel egy kritikus biztonsági sérülékenységet kihasználva.

Egy érintett férfi beszámolója szerint a porszívóhoz tartozó mobilapplikáción keresztül szerzett róla bizonyosságot, hogy illetéktelen fél fért hozzá a robot kamerának élő képéhez, illetve a távirányító funkcióhoz. Miután új jelszót állított be, káromkodásokat hallott az eszközön keresztül, volt akinél pedig a háziállatokat vették üldözőbe az eszközök.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy összesen hány készüléket törtek fel a támadók. Biztonsági kutatók már több mint fél éve felhívták a figyelmet arra, hogy az Ecovacs robotporszívók és a hozzájuk tartozó mobilapp súlyos biztonsági sérülékenységeket tartalmaznak. Az egyik a Bluetooth-csatlakozást érintette, amit kihasználva a rosszakarók teljes hozzáférést kaphattak az Ecovacs X2-höz több mint 100 méter távolságból. Tekintettel a támadások elosztott természetére, ebben az esetben nem valószínű, hogy ezt a biztonsági rést használták volna ki.

A robotporszívók kameraképét PIN-kódos rendszer védi, így a feltételezések szerint nem lett volna elég a támadások kivitelezéséhez pusztán az, ha az ügyfelek fiókjainak kiszivárgott hitelesítőadatait használták volna fel az elkövetők. 2023 végén azonban egy hackerkonferencián két kutató felfedte, hogy ez a rendszer is megkerülhető, mivel a PIN-kód hitelességét csak az alkalmazás ellenőrzi a mobilokon, nem pedig szerverre továbbítódik, így elméletben ez is kijátszható.

Az Ecovacs szóvivője szerint ezt a hibát már kijavították, de a jelek szerint nem fordítottak elég figyelmet mégsem az ügyfelek tájékoztatására illetve a már eladott eszközök frissítéseire.

Via The Verge.

a címlapról

RUST

0

Továbbra is erősödik a Python és a Rust

2024. október 14. 14:15

Ugyan már eddig is messze előzte a többi programozási nyelvet, a Python még tovább tudta növelni népszerűségét a TIOBE Index aktuális állása szerint, a Rust pedig szintén erősödik.