Szerző: Koi Tamás

2024. október 8. 13:22

Mérföldkőnél a Telekom optikai internete

Jó ütemben halad az optikai hálózatfejlesztés a Magyar Telekomnál, mely éppen túl van egy jelentős mérföldkőn az ügyfélbázist illetően, és közelébe ért egy újabbnak a potenciális ügyfélbázist tekintve.

Az optikai hálózatfejlesztés és üzemeltetés a jóval kevesebb aktív hálózati elemnek köszönhetően minden eddigi technológia bevezetésénél gyorsabban halad. Olyannyira, hogy most már szinte nem is technológiai kérdés a vékonyka kábelek behúzása, hanem sokkal inkább azon múlik, hogy egy-egy szolgáltató mit meccsel egy közös képviselővel vagy a helyi önkormányzattal.

A Magyar Telekom éppen most jelentette be például, hogy a 3,8 millió háztartás és vállalkozás közül, mely a cég gigabites internetéhez potenciálisan hozzáférhet, nagyjából 2,85 millió már optikai elérésen teheti, illetve tehetné ezt meg.

ftth_cabinet

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

A sales pedig igyekszik is a gigabites optika használatára rábírni mindenkit, így a cég mostanra már egymillió tényleges optikai előfizetővel rendelkezik a szolgáltató mai közleménye alapján. A cégnek egyébként még mindig van körülbelül félmillió ügyfele, mely kábelhálózaton keresztül netezik és több mint kétszázezer, mely xDSL-re fizet elő, vélhetően részben kényszerűségből - nekik jó hír, hogy a Telekom 2027 végére újabb egymillió potenciális végpontra szándékozik elvinni a gigabites optikát. 

Elképesztő egyébként, hogy rohan az idő, hiszen a Telekom FTTH-alapú szolgáltatása már több mint tizenöt éve, 2009 áprilisában rajtolt el, akkor még a ma már nevetségesnek tűnő 50 Mbps le- és 25 Mbps feltöltési maximumokkal.

A fejlesztések eleinte GPON technológiával indultak, de az elmúlt időszak kiépítései már az XGS-PON technológiával zajlanak, mely a gigabites letöltési sávszélesség tízszeresét is simán elbírja - ha egyszer lesz rá piaci kereslet.

a címlapról