Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 3. 14:20

Befejezi működését a World Wide Web Foundation

Sir Tim Berners-Lee alapítványa lehúzza a rolót, hogy más dolgokra koncentráljon a jövőben.

A web biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé tételéért létrehozott World Wide Web Foundation 15 év után leállítja működését – derül ki a szervezet honlapján közzétett nyílt levélből, melyet Sir Tim Berners-Lee, az internet atyja tett közzé, és melyben kifejti, hogy a küldetést sikerült teljesíteni, új csaták várnak rá.

Az alapítványt még 2009-ben alapították, amikor a világ alig 20 százaléka fért hozzá az internethez. Másfél évtizeddel később, mostanra már a bolygó lakosságának 70 százaléka online, és számos civil szervezet tűzött ki hasonló célokat, hogy elérhetőbbé és megfizethetőbbé tegye az internethasználatot.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Sir Tim és Rosemary Leith társalapító szerint innentől a többi szervezet dolga, hogy olyan problémákkal foglalkozzanak, mint például a közösségi média üzleti modellje, amely a felhasználói adatokat árucikként kezeli, a hatalom pedig bizonyos platformok kezében összpontosul, ellentétesen Sir Tim eredeti elképzeléseivel.

Sir Tim a későbbiekben részben ezen a problémán is dolgozik: egészen pontosan továbbra is a decentralizált technológiákra fog összpontosítani saját, 2015 óta fejlesztett Solid Protocol specifikációjával, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságosan tárolják az adatokat a Pods néven ismert decentralizált adattároló egységekben.

Az irodai visszatérés folyamata immár mindenki számára érzékelhető az IT-ban, ahogy a vele járó kölcsönös, vélt vagy valós érdeksérelmek is. A 41. adásban darázsfészekbe nyúlunk.

a címlapról