Szerző: Koi Tamás

2024. október 1. 10:03

Helene megmutatta, hogy egy okostelefon mobilhálózat nélkül is életmentő lehet

A mobiltelefon-korszaknak köszönhetően a bajba jutottak segítséghez jutása is jelentősen felgyorsult, de mi van akkor, ha akkora a baj, hogy már térerő sincs?

Múlt héten lecsapott az Egyesült Államok délkeleti partvidékére a Helene hurrikán, kataklizmaszerű pusztítást maga után hagyva a régióban. A legsúlyosabban érintett terület Észak-Karolina Buncombe megyéje volt, ahol a hatóságok becslése szerint vasárnap legalább 30-an életüket veszítették és több ezren az otthonaikban rekedtek.

Egy ilyen helyzetben a kommunikációs csatornák teljes összeomlása csak tetézi a bajt, hiszen sem tájékozódni sem segítséget kérni nem lehet a megszokott módokon - az újabb generációs modern okostelefonok egy új funkciója azonban életmentő lehet egy ilyen helyzetben.

hurricane_road

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Az iOS operációs rendszer 18.0-s verziója szó szerint az utolsó pillanatban futott be a hurrikánszezon előtt, és hozta magával a műholdas üzenetküldés lehetőségét egyes iPhone-ok esetében, mely automatikusan aktívvá válhat akkor, ha a telefon semmilyen földfelszíni rádiójelet nem képes fogni.

Ezzel a módszerrel akkor is lehet üzenetet váltani egy bajba jutott családtaggal vagy baráttal, ha a földi kommunikációs hálózatok elnémultak, de van műholdas rálátás.

Fontos, hogy a funkcióhoz szükséges hardvert csak az iPhone 14 vagy újabb modellek tartalmazzák és egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában élők számára érhető el ez a szolgáltatás.

Az igazán életmentő vészhelyzeti, műholdas segélyhívás már ennél régebben, az iOS 16.1 -től elérhetővé vált Észak-Amerikában, később pedig többek között néhány európai országban (Magyarországon egyelőre nem), Japánban és Ausztráliában is.

Nem az Apple ugyanakkor az egyetlen, mely ezt a technológiát beépíti a készülékeibe, hiszen hasonló, műholdas segélyhívó rendszer került a nyártól kapható Google Pixel 9 sorozatú okostelefonok tagjaiba, egyelőre szintén csak az Egyesült Államokban. Az okostelefon-piacot vezető Samsung egyes pletykák szerint a jövő év elején érkező Galaxy S25 szériával mutathatja be a műholdas vészhelyzeti üzenetküldési lehetőséget.

Október 2-án kraftie karrier-meetup a teljesítménymérésről - online és fizikai formában is.

a címlapról