:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 23. 13:28

Jönnek az okostelefonokhoz és tabletekhez mellékelt energiacímkék

Jövő júniustól új kötelezettség vonatkozik az okostelefon- és tabletgyártókra- és forgalmazókra az Európai Unióban. Jönnek az új energiacímkék, melyek közül az elsők már most feltűntek a készülékek dobozaiban.

A 2025. június 20-i kötelező érvényű határidő előtt több mint fél évvel bekerültek az első okostelefonok dobozaiba az Európai Unióban azok az energiacímkék, melyekhez hasonlókat eddig többnyire háztartási gépeken, esetleg szórakoztatóelektronikai berendezéseken (jellemzően tévékészülékeken) lehetett látni.

A lenti kép egy Motorola XT2407-1 típusú okostelefon dobozából előkerült címkéről készült, mely a Bizottság 2023/1669 számú rendeletében foglaltaknak megfelelően részletezi az adott készülék energiahatékonyasági mutatóját.

smartphone_enery_label

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

A mutató ugyanakkor pl. egy hűtő- vagy mosógéppel ellentétben ez esetben nem elsősorban egy energiatakarékosságról tanúskodó jelzés, sokkal inkább a telefon általános tartósságát mutatja meg.

Ennek érdekében többek között fel kell tüntetni rajta az ütésállóságot, a por- és vízállósági fokozatot, a javíthatóságot, az akkumulátor bizonyos paraméterek alapján meghatározott maximum töltési ciklusait és egy ciklus üzemidejét - mindezt pontosan meghatározott szimulációs protokoll(ok) alapján kalkulálva.

A jogszabály szerint a címkét, illetve az azon szereplő paraméterek adatbázisban történő elérhetőségét a gyártóknak (szállítóknak) kell biztosítaniuk, a kereskedők pedig jövő júniustól kötelesek az üzletekben kiállított minden egyes készülék mellett elhelyezni azt, melyet internetes értékesítésnél is szerepeltetni kell - linkesítve - elektronikus formátumban.

a címlapról