:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 13. 12:05

Vége az emberiségnek: a Google Deepmind megtanított cipőt bekötni egy robotot

Többek között robotok tanítására is használja a mesterséges intelligenciát a Google Deepmind, mely mostanra bizonyos, kézügyességet igénylő feladatokat is képes volt - kissé kezdetlegesen - megtanítani robotkaroknak.

Megtanulni a cipőfűzőt bekötni életem egyik legnehezebb feladatának bizonyult anno, nem csak azért, mert balkezes vagyok. De végül megugrottam a lécet és azóta is naponta többször elvégzem ezt a műveletet többnyire sikerrel - de gondoljunk csak bele, milyen lesz a világ, ha ezt is robotok csinálják majd meg helyettünk?

deepmind_cipofuzo

Ezt a víziót tárja elénk a Google Deepmind egyik legújabb projektje, az ALOHA Unleashed nevű mesterséges intelligencia-alapú rendszer, mely sikerrel tanított meg két robotkart egy cipőfűző bekötésére.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

Az X-en látható videó tanulsága szerint azért a "nyuszifülek" mérete még messze van az ideálistól, mindenesetre a robotikának időről-időre szüksége van a hasonló mérföldkövekre ahhoz, hogy a robotok és robotkarok különböző, az emberek által a mindennapokban használt, (kéz)ügyességet és finommotorikus mozgást igénylő műveleteket sikerrel meg tudjanak tanulni és végre tudjanak hajtani.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról