:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 10. 14:52

Több év börtönt kaphat a férfi, aki AI-jal generált dalokból szedte meg magát

Naponta több mint egymillió forintnak megfelelő értékű jogdíjat hozott össze magának robotok segítségével egy csaló, akinek az ügye egyáltalán nem mindennapi.

Komoly következményei lehetnek annak, hogy a szövetségi hatóságok lebuktattak egy észak-karolinai férfit, aki generatív AI-eszközökkel készített dalokból szedte meg magát a különböző streaming platformokat kihasználva. A több százezer, mesterségesen generált zenékből több mint 10 millió dollár értékben szedett be jogdíjakat az 52 éves „alkotó”, aki egyébként maga is zenész.

Az Egyesült Államok ügyészsége szerint a férfit három bűncselekménnyel vádolják, és ez az első alkalom, amikor a bűnüldöző szervek előállítanak valakit mesterséges módon felhajtott zenestreamelésért. A csalás miatt a férfi akár összesen 20 év börtönbüntetést kaphat.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

Az FBI megbízott képviselőjének közleménye szerint a vádlott a zeneipar integritását veszélyeztette azzal, hogy rendszeresen megkerülte a streaming platformok szabályait anyagi haszonszerzés érdekében. A fő probléma ugyanis az volt, hogy Michael Smith nem csak hogy a zeneszámokat generáltatta AI-jal, de a lejátszásokat is manipulálta, mivel azokat több ezer bottal hallgattatta meg VPN-en keresztül.

Smith ezt a módszert több éven át, 2017 és 2024 között alkalmazta, és összesen 4 milliárd meghallgatást hozott össze a Spotify, Amazon Music, Apple Music és YouTube Music platformokon ezernél több bot segítségével, amik 24 óra alatt 636 dalt „hallgattak végig”. A robotok számát nézve több mint 3300 dollárnyi, azaz körülbelül 1,17 millió forintnak megfelelő jogdíjat sikerült így összehoznia magának naponta.

Via Forbes.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról