:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 10. 09:37

Elhunyt James Earl Jones, akinek egyetlen mondata sokkolta a fél univerzumot

James Earl Jones talán a világ egyik legsokoldalúbb színésze, de legalábbis legismertebb szinkronhangja volt. 93 éves korában hunyt el.

Tegnap otthonában elhunyt James Earl Jones, Hollywood egyik legnagyobb és legelismertebb színésze, aki hatvanéves karrierje alatt 200-nál is több produkcióban szerepelt, ám egyik legismertebb szerepéhez csak a hangját kölcsönözte.

Ő volt a Lucasfilm, majd később a Disney produkciójában készülő Star Wars filmek főgonoszának, Darth Vadernek az eredeti, angol szinkronhangja, jóllehet 1977-ben, az első trilógia első részének bemutatójakor saját kérésére még nem is szerepelt a stáblistán, ahová először a Jedi visszatér 1983-as premierje során került fel.

A hangján megszólaló karakterhez fűződik a filmtörténelem alighanem leghíresebb mondata, mely a sorozat egyik pozitív hőséhez, Luke Skywalkerhez a Birodalom visszavág drámai csúcspontján így szól:

Én vagyok az apád!

james_earl_jones

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x)

A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

HP Wolf Pro Security: Láthatatlan védelmi réteg a hibrid munka korában (x) A kibertámadások 94 százaléka egy e-maillel kezdődik, ezért kiemelten fontos a végpontvédelem, főleg ha több alkalmazott is távolról dolgozik.

James Earl Jones utoljára az űreposz legutóbb bemutatott, 2019-es epizódjában, a Skywalker korában kölcsönözte hangját Vadernek, a Disney későbbi produkciójában, az Obi Wan Kenobi sorozatban viszont már a színész fiatalkori hangján megszólaló mesterséges intelligencia szinkronizálta a főgonoszt.

A színészt Vader mellett más szerepeiért is elismerték és ismerték, így azon kevés hollywoodi személyiségek egyike, aki Oscar-, Grammy-, Emmy- és Tony-díjat is nyert.

James Earl Jones 93 évet élt.

Sokszor nem is egyértelmű, hogy hol is csúszott félre a projekt. A felhőbe migrálás kihívásairól, migrációs stratégiákról szól az AWS szeptember 20-i konferenciája, ahol nemzetközi AWS szakemberek, és esettanulmányok várják az érdeklődőket!

a címlapról