:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 4. 14:42

Megkezdheti a munkát az Online Platform Vitarendező Tanács

Az OPVT már várja a hozzá érkező kérelmeket, legyen szó tartalmak eltávolításáról a közösségi platformokon, vagy profilok letiltásáról.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint megkezdte működését az Online Platform Vitarendező Tanács, azaz az OPVT, miután a hatóság, mint kijelölt Digitális Szolgáltatási Koordinátor elvégezte a testület tanúsítását. Ezzel bővül a jogorvoslati lehetőségek köre az online platformok egyes, felhasználókat negatívan érintő intézkedéseivel szemben az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének (DSA) átültetését követően.

A DSA egyik vívmánya, hogy létrehozott egy egységes, európai szintű, kikényszeríthető kötelezettségeket keletkeztető és jelentős szankciókat kilátásba helyező szabályrendszert. Az uniós szintre emelt szabályozás a várakozások szerint csökkentheti egyebek között annak a kockázatát, hogy a platformok tévesen vagy indokolás nélkül törölnek megszólalásokat és tiltanak le felhasználói profilokat.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A rendelet lehetővé teszi a tagállamok számára olyan, peren kívüli vitarendező fórumok létrehozását, amelyek segítségével a digitális szolgáltatások felhasználói könnyen és hatékonyan vitathatják az online platformokat üzemeltető szolgáltatók egyes, őket negatívan érintő döntéseit, például egy közzétett tartalom eltávolítását vagy profilletiltást, esetleg valamely veszélyes tartalom törlésének elmaradását.

Ilyen, a peren kívüli vitarendezésre felhatalmazott testület lesz hazánkban az Online Platform Vitarendező Tanács, amelyről az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló magyar törvény rendelkezik.

A DSA végrehajtásáért minden tagállamban az ott kijelölt Digitális Szolgáltatási Koordinátor felel. Ennek megfelelően az NMHH feladatkörébe tartozik az OPVT tagjainak kinevezése, valamint a testület státuszának tanúsítása is.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról