:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 4. 11:37

Megint bebizonyították, hogy nem okoz rákot a mobil

Egy közel három évtizedet felölelő tudományos kutatás ismét megerősíti, hogy nem kell félnünk az eszközeinktől.

A mobiltelefonok használata nem áll összefüggésben az agydaganatok kockázatával, mutatta ki az Egészségügyi Világszervezet, a WHO megbízásából készített kutatás. Az Ausztrál Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Ügynökség (Arpansa) által vezetett szisztematikus áttekintés több mint 5000 tanulmányból válogatta ki a tudományosan leghelytállóbb vizsgálatokat, miközben a gyenge lábakon álló kutatásokat kizárták. Végül 63 tanulmányt választottak ki, melyek 1994-2022 között készültek, ez az eddigi legátfogóbb összegzés a területen.

A szerdán közzétett tanulmány a központi idegrendszerre, így az agyat, az agyhártyát, az agyalapi mirigyet és a fület érintő ráktípusokra, a nyálmirigydaganatokra és az agydaganatokra összpontosított.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A kutatók végeredményben arra jutottak, hogy a mobiltelefonok nem hozhatók összefüggésbe agydaganat kialakulásával, vagy más, a fejet és nyakat érintő daganatos elváltozásokkal. Az áttekintés nem talált általános összefüggést a mobiltelefon-használat és a rák között, nem számít, hogy az ember mennyit és mióta használja az eszközét.

A mobiltelefonok – mint bármi, ami vezeték nélküli technológiát használ, beleértve a laptopokat, valamint a mobiltelefon-tornyokat – rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzást bocsátanak ki, más néven rádióhullámokat, ami sokakban aggodalmat kelthet.

Via The Conversation.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról