:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 2. 14:20

Vizsgálják, hogy hazudott-e a Telegram az EU-ban

Nem biztos, hogy annyi az annyi az uniós illetékesek szerint.

Nem csak Pavel Durov vezérigazgató letartóztatása az egyetlen problémás esemény a Telegram platform háztája körül, most az EU illetékesei is vizsgálat alá vetik, hogy hazudott-e a cég a valós felhasználói számról annak érdekében, hogy kihúzza magát az uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) előírásai alól.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Az Európai Bizottság alá tartozó Közös Kutatóközpont (JRC) technikai vizsgálatot indított a Telegram régión belüli valós felhasználói számának meghatározására. A platform év elején azt állította, hogy 41 millió felhasználóval rendelkezik a blokkban, a havi frissített adatközlésben pedig már úgy fogalmazott, hogy „jelentősen kevesebb, mint 45 millió átlagos aktív felhasználóról” van szó. A tisztviselők szerint a Telegram elmulasztotta nyilvánosságra hozni a tényleges számot, ami már önmagában sérti a DSA-t, miközben felmerült a gyanú, hogy a vizsgálat során akár arra is fény derülhet, hogy több mint 45 millió főről van szó.

Ez a szám azért is fontos, mert a több mint 45 millió felhasználóval rendelkező szolgáltatások online óriásplatformnak minősülnek, így szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, melyek megsértése akár a társaság éves árbevételének hat százalékáig terjedő bírságot vonhatja maga után.

Az őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról