Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 26. 12:41

Krisztusi korba ért a Linux

33 éves, boldog szülinapot!

Az akkor 21 éves finn diák, Linus Benedict Torvalds 1991. augusztus 25-én jelentette be, hogy egy ingyenes operációs rendszert fejleszt amolyan hobbiprojektként 386(486) AT klónokra, ebből a hobbiprojektből pedig lett a Linux, amit ma már millió eszközön használnak. A Linux főleg stabilitása és teljesítménye miatt elterjedt választás többek közt a felhőalapú számítástechnikában és az IoT területén, mára több mint 600 disztribúciója létezik annak a kernelnek, amit Torvalds kidolgozott.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x)

Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

Gyere el az AWS Hungary első felhőmigrációs rendezvényére! (x) Nemzetközi előadók, és valódi hazai tapasztalatok a személyes találkozás lehetőségével - szeptember 20-án a MagNet Házban.

A Linux kernel alapjait azonban már némileg régebben lerakták, amikor Richard M. Stallman 1983-ban bejelentette a GNU Projektet, amikor egy ingyenes Unixot szeretett volna megalkotni. A Linux kernel a Linux operációs rendszer elsődleges komponense, amely a hardver és a futó folyamatok között közvetít, és nyílt jellege miatt szélesebb közönséghez juthatott el az évek során.

A StatCounter 2024. júliusi adatai szerint az asztali operációs rendszerek piacán 4,45 százalékos részesedéssel rendelkezik a Linux, míg a Windows 72,08 százalékkal.

A őszi szezonnyitó kraftie karrier-meetup október 2-án - online és fizikai formában is.

a címlapról