Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 16. 15:01

Úgy néz ki, 32 GB mégsem elég mindenkinek

Ma már szinte alig van használatban a Windows 95-tel megjelent FAT32 fájlrendszer, melynek három évtized után most mégis feloldották az egyik leggyűlöltebb limitációját.

Több mint harminc évvel ezelőtt, a Windows 95 elhozta a windows-érába a FAT32 fájlrendszer-támogatást, mely akkortájt óriási innovációnak tűnt, és bár már akkor tisztában volt mindenki a korlátaival, azok átlépése a távoli jövőbe tűnő fantazmagóriának tűnhetett csupán.

Bár a ma már meglehetősen avittasnak tűnő fájlrendszert mostanra szinte senki nem használja windows-környezetben, a Microsoft most mégis felold egy olyan korlátozást a rendszerben, mely korábban jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a FAT32 idő előtt nyugdíjba vonuljon.

Magam ura leszek

Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

Magam ura leszek Egy sikeres IT karriert nem csak munkavállalóként lehet megvalósítani. A 38. adásban a szabadúszók, vállalkozók, startuperek világába mártóztunk.

Bár a szabvány szerint a FAT32 partíciók elméletileg maximum 2 TB-os mérettel is formázhatók, a Microsoft több mint harminc éven át 32 GB-os felső korlátot húzott meg a maximumként a saját lemezformázó rutinja esetén (más rendszerekben formázott, nagyobb méretű FAT32 partíciókat ettől függetlenül tudott olvasni a rendszer).

Ezt oldja fel a cég a jövőben - egyelőre csak a parancssori formázás esetén -, így már Windows 11 alatt is formázhatók majd háttértárak és más adattárolók akár 2 TB-os FAT32 formátumban. A fájlrendszer másik korlátja ezzel együtt megmarad továbbra is, így a FAT32 partíciókon tárol fájlok mérete nem haladhatja meg a 4 GB-ot a jövőben sem.

A 32 GB-os FAT32-es formázási korlátot a Windows 11 legújabb, tesztelőknek szánt kiadásában oldotta fel a Microsoft, a funkció a következő hónapokban kerülhet be a végleges verziókba.

Via The Verge.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról