Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 15. 14:25

Kiadja Új-Zéland az USA-nak Kim Dotcomot

Véget érhet Kim Dotcom, vagy ahogy korábban becézték, a fájlcserélés cézárjának új-zélandi pályafutása - az egykori Megaupload alapítóját kiadják az Egyesült Államoknak.

Kiadja Új-Zéland az Egyesült Államoknak Kim Dotcomot, a Megaupload fájlcserélő egykori alapítóját, aki 2010 óta él aucklandi villájában, ahová részben éppen az amerikai igazságszolgáltatás elől menekülve telepedett le. A kiadatási parancsot a helyi igazságügyminisztérium közleménye szerint csütörtökön írta alá a tárcavezető miniszter, Paul Goldsmith.

Dotcomnak az Egyesült Államokban a Megaupload működése során a filmstúdiók és lemezkiadók kieső bevételei miatt elszenvedett károk után kell felelnie - az amerikai hatóságok szerint e károk mértéke meghaladta a félmilliárd dollárt, miközben a Megauploadnak 175 millió dollárnyi bevétele keletkezett a fizetős szolgáltatás után.

kimdotcom

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A Megaupload egykori alapítóját és három vezető tisztségviselőjét 2012-ben tartóztatták le az új-zélandi hatóságok, a hosszas jogi procedúra részeként pedig 2017-ben született meg az a bírói döntés, miszerint Dotcom kiadható az Egyesült Államoknak. Ezt az ítéletet Dotcom aztán elvitte az alkotmánybíróság elé is, ahol 2020-ban helyt adtak a 2017-es elsőfokú döntésnek.

Dotcom három társából kettő végül vádalkut kötött, ezzel elkerülve a kiadatást, a Megaupload marketingvezetője, Finn Batato pedig 2022-ban elhunyt.

Kim Dotcom a kiadatási parancs hírét X-en kommentálta, ahol közölte, van terve erre az eshetőségre, illetve szereti Új-Zélandot, ezért nem megy el az országból. 

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról