Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 8. 14:32

Tovább gyúr az 5G-s lefedettségre a Telekom

A nyáron is gőzerővel zajlanak a mobilszolgáltatók modernizációs projektjei - a Telekom eközben az 5G-s hálózati lefedettséget is folyamatosan fejleszti, igaz, ebből a felhasználók csak egy részének jut valós, kézzelfogható előny.

Tegnap ismertette negyedéves üzleti eredményeit a Magyar Telekom, mely szokásához híven a hálózatmodernizációs folyamat (legyen szó vezetékes- vagy mobilhálózatról) aktuális állapotáról is közzétett információkat.

A piacvezető mobilszolgáltató így többek között bejelentette, hogy a mobilhálózat korszerűsítési folyamata jelenleg 87%-os szinten áll - ez elsősorban a tornyokon lévő rádiós eszközök cseréjét és frissítését jelenti, mely a modernizált állomások körzetében nagyobb kapacitású rádiós réteget eredményez, jellemzően 4G mellett immár 5G technológiával.

t_5g

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A szolgáltató egyben azt is közölte, hogy a második negyedév végére immár a lakosság 70%-át fedi le 5G-képes mobilhálózattal (kültéri lakossági lefedettség).

Bár a cég ezt ezúttal külön nem emelte ki, fontos, hogy ennek a lefedettségi aránynak ténylegesen csak egy kis részén (ahol a szolgáltató a 3,6 GHz-es frekvenciasávot használja jelátvitelre) jelenik meg a jelentős kapacitástöbblet, azokon a területeken, ahol 700 vagy 2100 MHz-es vivőkön működik az 5G-szolgáltatás, a valós felhasználói élmény nem feltétlenül különbözik számottevően a 4G-től.

A Telekom egyébként 2026-ra vállalta, hogy a lakossági kültéri 5G-s lefedettséget 99%-ra bővíti, a Balaton körül pedig már idén nyáron 90% feletti volt ez az érték.

A mobilhálózatok mellett folyamatosan zajlik a vezetékes infrastruktúra fejlesztése is, így a szolgáltató a második negyedévben 43 ezer új gigabit-képes lefedési pontot épített ki, ezzel a cég hálózata összesen valamivel több mint 3,8 millió gigabites elérési pontra terjed ki.

a címlapról