Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 7. 13:44

Kukázza házilag beüzemelhető bázisállomásait a Vodafone

Kivezeti a több mint egy évtizede bemutatott, mára teljesen irrelevánssá vált, házilag beüzemelthető Mini Bázis nevű femtocella-szolgáltatását a Vodafone.

Egészen nosztalgikus érzéseket ébresztett bennem a Vodafone Magyarország mai közleménye, melyben arról tájékoztatja saccra mind a tíz érintettet, hogy november 30-tól megszűnik a Mini Bázis nevű szereld-magad femtocella-szolgáltatás.

És akkor pörgessük vissza az idő kerekét 2011-be, amikor az akkor egészen újítónak tűnő szolgáltatás napvilágot látott: akkoriban a kis, lokális mobilhálózati vakfoltok lefedésére szánta a kis routerforma eszközt a szolgáltató, mely azóta is Magyarországon egyedüliként kínált hasonló, akár lakossági ügyfelek számára térerőjavító megoldást.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A Mini Bázis szolgáltatás innovatív hozzáadott értéke aztán az elmúlt 13 évben eléggé rosszul öregedett, hiszen az első femtocellák eleve csak 2,1 GHz-es 3G/UMTS kapcsolatot tudtak létesíteni, maximum 21 Mbps sávszélesség mellett.

A Mini Bázis létjogosultságát előbb a 4G/LTE hálózatok bekapcsolása, majd a 3G-s hálózatok lekapcsolása, ezzel egy időben pedig a VoWiFi szolgáltatás indulása tette végképp kérdésessé - a Vodafone nem véletlenül javasolja azoknak az ügyfeleknek, akikhez otthon vagy a cég telephelyén nem ér el a rádiós hálózati jel, hogy használják a VoWiFi technológiát, mely egyébként tavaly október óta érhető el a szolgáltatónál.

A szolgáltatás kivezetésével az ügyfeleknek semmi teendőjük nincs, az eszközt november 30. után akár le is adhatják bármelyik e-hulladék gyűjtő ponton.

a címlapról