Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 1. 12:38

Egyszerűbbé válik a keresés az asztali Chrome-ban

Asztali gépeken is egyszerűbbé válik a keresés, már nem csak a mobilok kiváltsága a "Circle to Search".

Az asztali Google Chrome böngésző is megkapja a mobilokon népszerű, még a Samsung Galaxy S24-ekkel együtt bemutatkozó „bekarikázással keresés” funkció megfelelőjét, ami sokkal egyszerűbbé teszi a keresést tárgyakról vagy szövegekről. A funkció lényege, hogy elég kiválasztani egy weboldalon látott kép, szöveg, felirat adott részletét, a Google Lens utána keresést indít a releváns információkért.

Chromebookokon a funkció a Chrome böngésző URL-sávjában található Google Lens ikonra kattintva aktiválódik, de Windows 11-es vagy macOS-t futtató gépeken egy fokkal nehezebb lesz megtalálni: a Chrome általános menüjén belül kell lenyitni a „Keresés a Google Lens segítségével” lehetőséget, ami a Nyomtatás alatt fog elhelyezkedni.

Ugyan mindössze egy aprócska plusz ikonról van szó, mégis számottevő hatással bírhat arra, miként használják az emberek a Google Chrome-ot. Sokkal egyszerűbb lesz például egy videó nézése közben megállítani a felvételt, ha látunk mondjuk egy jól kinéző autót, elindítani a Google Lens-t, majd bekarikázni a járművet, és így már meg is tudhatjuk a típusát.

Az újdonság egyelőre a Chrome 128 béta verziójában érhető el, de hamarosan a stabil kiadással minden felhasználóhoz megérkezik.

chrome-google-lens-search-6

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról