Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 31. 12:02

TypeScript támogatást kap a Node.js

A Node.js futtatókörnyezet már közvetlenül is képes a .ts állományok értelmezésére.

Egyelőre kísérleti jelleggel, de TypeScript támogatással bővült a Node.js backend keretrendszer, amit már nagyon sok fejlesztő szeretett volna eddig is. Ennek köszönhetően a felhasználók közvetlenül futtathatnak .ts fájlokat, és nem kell előfordítást végezniük .js-re, vagy loadereket telepíteniük a TypeScript nyelven írt kódjaikhoz.

A lehetőség az  --experimental-strip-types parancssori kapcsoló megadásával válik használhatóvá, de vannak még korlátai, a támogatás pedig nem jár teljeskörű funkcionalitással: jelenleg csak annyit jelent, hogy a TS bővített szintaxisa nem okoz értelmezési hibát, de a futtatókörnyezet semmiféle típusvizsgálatot nem végez a .ts kódok feldolgozása és végrehajtása közben sem.

A Node.js beépített TypeScript-támogatása tehát hozzátesz majd a kényelemhez, de más eszközökkel – például a TypeScript saját fordítójával – együtt kell használni, hogy a fejlesztő megkapja a típusellenőrzést és más olyan funkciókat, amelyek miatt megéri TypeScriptet használni.

Egyelőre még nem tudni, hogy a Node.js melyik verziójával érkezhet a TypeScript kódok futtatásának lehetősége stabil állapotban.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról