Szerző: Koi Tamás

2024. július 25. 14:55

Közel lehet az első olyan 5G-s iPhone, amihez nincs köze a Qualcommnak

Az Apple hosszú évek óta próbálja házon belülre vinni az iPhone-ok kulcsfontosságú komponensének, az 5G-s vezérlőáramkörnek gyártását - most végre talán összejöhet a cégnek.

Lassan kész lehet a bevetésre az Apple első, házon belül fejlesztett 5G-s modeme, mely megtörheti a Qualcomm vezérlőinek eddigi teljes dominanciáját az iPhone-termékvonalban.

Az Apple beszállítói láncaira jó rálátással bíró elemző, Ming-Chi Kuo az X-en közzétett bejegyzésében azt írja, hogy 2025-ben végre megjelenhetnek az első olyan iPhone-ok, melyek nem Qualcomm 5G-s chipet tartalmaznak - ezek közül az egyik, az iPhone SE4 már a jövő év első negyedévében debütálhat, míg az iPhone 17 sorozat pletykák szerint teljesen átdizájnolt tagja, egy ultravékony példány a megszokott időzítéssel, a jövő év harmadik negyedévében kerülhet forgalomba.

apple_5g_keynote

Ebből is látható, hogy az Apple és a Qualcomm útjai ettől függetlenül nem válnak el élesen egymástól 2025-ben, hiszen a két cég tavaly három évre szóló beszállítói megállapodást kötött, mely ráadásul opcionálisan meghosszabbítható, ez pedig lehetőséget ad az Apple-nek a fokozatos átállásra.

Az Apple hosszú évek óta (gyakorlatilag azóta, hogy megvette az Intel modemgyártó üzletágát 2019-ben) dolgozik azon, hogy saját fejlesztésű modemchipek kerülhessenek az iPhone-okba, részben a jobban tervezhető - és alacsonyabb - költségek, részben pedig az ellátási lánc és a technológia feletti nagyobb kontroll érdekében.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról