Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 23. 14:27

Szakszervezetbe tömörülnek a Bethesda elégedetlen dolgozói

Eddig még egy Microsoft-stúdió sem lépte meg ezt.

A Bethesda Games Studios alkalmazottai pénteken bejelentették, hogy a Communications Workers of America (CWA) érdekképviselet szárnya alatt szakszervezetet alapítanak, így az első olyan Microsoft-stúdióvá válik, ahol tető alá sikerül hozni egy dolgozók érdekeiért harcoló kezdeményezést. Összesen több mint 241 munkatárs, köztük mérnökök, designerek, programozók támogatják a védelmi vonalat megerősítő kezdeményezést Marylandben és Texasban, amit a Microsoft is elismert.

A többek közt Starfield, Elder Scrolls és Falout franchise-okról ismert Bethesda a lépéssel egy szélesebb, a játékiparban kibontakozó trendhez csatlakozik, melyben a dolgozók erősíteni kívánnak a kollektív képviseleten a jobb munkakörülmények érdekében, a leépítési hullámok közepette. Következő lépésként elindulhatnak a Microsoft és a szakszervezeti tagok közti megegyezéssel kapcsolatos tárgyalások, ami már könnyedén lehet, hogy nem lesz annyira egyszerű menet.

A Microsoft 2021-ben vásárolta fel a ZeniMax Media-t, amely nem csak a két Bethesdát, hanem számos más leánystúdiót is magában foglalt, például az id Software-t. Az év elején a Microsoft négy stúdiót bezárt, köztük az Arkane Austint és a Tango Gameworkst, így a dolgozók joggal aggódhatnak a megszorítások miatt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról