Szerző: Koi Tamás

2024. július 23. 13:32

Két vállra fekteti-e Párizs mobilhálózatát az olimpia?

Pénteken kezdetét veszi a párizsi olimpia, mely eddig talán soha nem látott mennyiségű embert vonz majd a francia fővárosba - ez pedig a mobilhálózatok számára is extrém terhelést jelent.

A XXXIII. nyári olimpiai játékok most már tényleg csak karnyújtásnyira vannak, a világ figyelme a következő nagyjából három hétben Párizsra szegeződik majd. A nagyjából 17 ezer sportoló, a szervezők, a kiszolgáló és egyéb személyzet, technikai csapat stb., illetve a több százezer, helyszínre érkező néző elképesztően komoly kihívás elé állítja a francia fővárost minden aspektusból, beleértve a telekommunikációs infrastruktúrákat.

A mobilhálózatokat üzemeltető cégek rémálma ugyanis a kis területre összpontosuló nagy tömeg (azaz fejenként jellemzően legalább egy aktívan használt okostelefon), márpedig egy olimpia esetében ez a szituáció azért nem számít különösebben ritkaságnak manapság.

paris_5g

Az óriási forgalom elvezetésében itt is segíthetnek az 5G-s hálózatok, melyek a Speedtest.net internetes sebességmérő oldal adatvizualizációja szerint elég jól lefedik Párizst. Ezzel együtt is elképzelhető persze, hogy egyes helyszíneken csak 4G-szolgáltatást használhatnak majd a nézők, akik remélhetőleg nem élőznek azért majd túl sokat, ellenkező esetben az eseti kapacitásbővítés sem lesz elég az ügyfelek megfelelő minőségű kiszolgálására.

paris_opensignal-5g-5g_download-5g

Az Ookla direkt konkurense, az Opensignal egyébként éppen tavaly novemberben mérte fel a francia 5G-s hálózatok képességeit, mely alapján jó tudni, hogy a legnagyobb átlagos le- és feltöltési sebességet országosan a helyi piacvezetőnek számító Orange hálózatán lehet elérni (illetve lehetett tavaly augusztustól október végéig).

Emellett az is látszik az eredményekből, hogy a francia szolgáltatók zöme a C-sávra építi az 5G-s szolgáltatást, ami jó hír, tekintve, hogy ebben a sávban lényegesen nagyobb kapacitású hálózatot lehet építeni, mint a középsávokon, DSS/ESS technológiával.

Végül pedig annak, aki a napokban Párizsba utazik azért, hogy az olimpikonoknak a helyszínről tudjon szurkolni, tapasztalatból azt javasoljuk, hogy szerezzen be egy helyi eldobható (adat)SIM-et lehetőleg már a repülőtéren. Erre azért lehet szükség, mivel a szolgáltatás összetett jellege miatt a roaming ügyfelek megfelelő kiszolgálása egy átlagos turistaszezonban is nehezen megugorható feladat a mobilszolgáltatók számára, bár a helyzet kétségtelenül sokat javult az utóbbi években (pl. ma már a párizsi 5G-s hálózatokra nem csak a francia előfizetők csatlakozhatnak, hanem az oda látogató, 5G-s előfizetéssel és készülékkel rendelkező külföldiek is).

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról