Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 4. 13:53

Hologramos bankjegyeket vet be Japán a hamisítók ellen

A készpénz nélküli fizetés lassan terjed Japánban, az újfajta bankjegyekhez foghatót pedig még nem lehetett látni a világon.

20 év után először bocsátott forgalomba új 10 000 jenes, 5 000 jenes és 1 000 jenes bankjegyeket Japán, amelyeken a japán kapitalizmust, a nők szerepvállalását és a technológiai innovációt képviselő személyiségek 3D-s portréi láthatók. A Japán Nemzeti Nyomdai Hivatal a világon elsőként hozott létre olyan papírpénzt, amin a portrék hologramszerűen jelennek meg, és különböző irányokba tekintenek látószögtől függően. Az újfajta technológiával készült, nyomtatott mintákból összeálló hologramok miatt gyakorlatilag lehetetlenné válik a papírpénzek hamisítása is.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A hatóságok a pénzügyi év végéig körülbelül 7,5 milliárd új típusú bankjegyet terveznek kinyomtatni. A bankjegyeken nagyobbak a betűk is, így az idősödő népesség könnyebben olvashassa.

Kazuo Ueda jegybankelnök szerint az alternatívák ellenére a készpénz továbbra is egy biztonságos fizetési eszköz, amit bárhol bárki használhat. Japánban a készpénz nélküli fizetések csaknem háromszorosára nőttek az elmúlt évtizedben, és 2023-ban a fogyasztói kiadások 39%-át teszik ki, de még mindig elmaradnak a globális szinttől.

Via Reuters.

06:40
 

Japan's high-tech cash: New banknotes mark first design change in 20 years

Még több videó

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról