Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 1. 14:09

Lassan mindenki visszakapja az Apple által jogosulatlanul levont pénzt

Belehúztak a bankok a hétvégén, a legtöbb kárt már sikerült rendezni - aki eddig kimaradt, a napokban számíthat visszatérítésre.

Június 26-án a kora esti órákban átmeneti üzemzavar lépett fel az Apple alkalmazásboltjának elszámoló rendszerében, mely kizárólag a magyar felhasználókat érintette, erről korábban itt számoltunk be. A terhelések jellemzően kisebb, pár száz vagy pár ezer forintos tételek voltak, ugyanakkor esetenként ismétlődtek, így fordulhatott elő, hogy volt, akitől több ezer, netán tízezer forintnyi összeget emeltek le rövid idő alatt. A banki konszenzus szerint nem kibertámadás, hanem az Apple rendszereiben fellépő technikai hiba miatt keletkeztek a jogosulatlan terhelések.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtök délután közölte, hogy a jogosulatlan és jóvá nem hagyott kártyatranzakciók teljes összege visszajár a károsultaknak, így felszólította a pénzintézeteket a jogosulatlan terhelések azonnali rendezésére. Az érintett magyar kártyabirtokosok gyors jelzéseinek köszönhetően a téves tranzakciókról a bankszektor értesült, és közvetítő szereplőként azonnali intézkedéseket tett a helyzet kezelésére.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A visszajelzések alapján a hétvégén a visszautalások egyes bankoknál már végbementek, az OTP vasárnap adott ki közleményt arról, hogy a károsult ügyfeleknek nincs semmi egyéb teendőjük, eddig több mint 325 ezer tételt sikerült jóváírni. „Az OTP Bank az ügyfeleknek vasárnap megtérített összegek szolgáltatók közötti elszámolását a továbbiakban az Apple-lel rendezi” – olvasható a weboldalon.

A CIB szintén vasárnap közölte, hogy az összes téves levonást sikerült visszautalni az ügyfeleknek, ugyanígy tett a Gránit Bank is.

Az Erste honlapján adott tájékoztatás szerint megkezdte visszafizetni az ügyfeleknek a pénzt, „amellyel az Apple egy külső partnernél bekövetkezett technikai probléma miatt tévesen terhelte meg kártyáikat”. A Raiffeisen szintén a héten fogja befejezni az utalásokat.

Így arra lehet számítani, hogy aki a hétvégén eddig még nem kapta vissza a jogosulatlanul benyúlt össszeget, a napokban sorra kerülhet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról