Szerző: Koi Tamás

2024. június 27. 11:43

5G-t visz a föld alá a Telekom

A júliustól a budapesti metróhálózatban is elérhetővé válik az 5G-s szolgáltatás a Telekom ügyfelei számára - először a kisföldalatti vonalán, majd az év későbbi időszakában mind a három nagy fővonalon.

Tíz évvel és néhány hónappal a 4-es metró indulását követően modernizálja a budapesti metróhálózat mobilos infrastruktúráját a Magyar Telekom. A szolgáltató csütörtöki közleménye alapján az 5G-s hálózatfejlesztés a kisföldalatti vonalán gyakorlatilag már be is fejeződött, a többi fővonalon pedig még idén lezajlik.

m3_bkk

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A szolgáltató kiemeli, hogy a metróvonalak hálózati lefedése összetett és bonyolult folyamat, részben a föld alatti szerelés, részben pedig a korlátozott hozzáférés miatt, hiszen a hálózat kiépítését csak üzemidőn kívül, jellemzően az éjszakai órákban lehet végezni.

A mobil szélessáv eljuttatása a föld alá a korábbi generációk esetében sem volt teljesen triviális. A Telekom például - akkor a piaci szereplők közül utolsóként - csak 2012 júliusában indította el az azóta lekapcsolt 3G-s szolgáltatást a metróvonalakon, a 4G-s elérés pedig a 4-es metróval debütált 2014 tavaszán.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról