Szerző: Koi Tamás

2024. június 21. 14:02

Befutott a Huawei google-mentes operációs rendszere

A Huawei Technologies a cég fogyasztói üzletágát sorozatosan ért ütések dacára nem futamodott meg a fogyasztói szegmensben, helyette elsősorban Kínára koncentrálva próbál újra felkapaszkodni a csúcsra. Ennek egyik fontos lépcsőfoka a Harmony OS NEXT, a cég első, teljesen saját fejlesztésű operációs rendszere.

Idestova öt éve fejleszti saját operációs rendszerét a Huawei Technologies, melyet 2019-től az Egyesült Államok elvágott minden amerikai, majd később szövetséges technológiától, beleértve a Google-féle Android kritikus rendszerkomponenseit.

A kínaiak vadonatúj operációs rendszere, a teljesen Google-mentesített (nem AOSP-re épülő) Harmony OS NEXT idén januárban lepleződött le, most pedig a kínai cég fejlesztői konferenciájára időzítve megjelent a rendszer első bétaváltozata.

01:01
 

Huawei HarmonyOS NEXT 2024 Introduction

Még több videó

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Harmony OS NEXT-tel a Huawei nem kevesebbet ígér, mint egy egységes, kvázi mindenen futó operációs rendszert, mely a jövőben a cég által gyártott szinte összes termék (okostelefonok, tabletek, PC-k, viselhető eszközök, autók stb.) szoftveres alapjait adja majd.

A fejlesztői konferencián debütált a Harmony Intelligence infrastruktúra, mely az operációs rendszerbe épített AI-funkciók gyűjteménye lesz majd az Apple Intelligence mintájára.

a címlapról