Szerző: Koi Tamás

2024. június 19. 12:37

Köszi AI: lassan már a callcenteresekkel sem lehet egy jót ordibálni

A mesterséges intelligencia az ügyfélszolgálatok munkáját számos ponton alakíthatja át a jövőben - a japán SoftBank például a callcenteresek védelmében olyan technológiát vet be, mely valós időben szűri ki a negatív érzelmeket a hívó fél hangjából.

A mesterséges intelligencia a jövőben nagyon sok callcenteres munkáját veheti majd el, akik viszont maradnak, azok éppen az AI fejlődésével járó technológiai vívmányoknak köszönhetően boldogabb, de mentálisan mindenképpen jobb állapotnak örvendő munkavállalók lehetnek.

angry_japanese_phonecall

Legalábbis Japán legnagyobb telekommunikációs óriáscégénél, a SoftBanknál, ahol 2026 márciusában állhat élesbe a cég által csak "érzelemtörlő"-nek nevezett technológia, mely AI segítségével valós időben változtatja meg a feldühödött, kiabáló ügyfelek hangtónusát úgy, hogy a telefonos operátor ebből gyakorlatilag semmit nem érzékel.

Mármint azon kívül, hogy hirtelen minden ügyfél hangja rendkívül nyugodttá vált.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A modellt a SoftBank június elején kiadott közleménye szerint három éve fejlesztik, a rendszert pedig tízezer hangminta segítségével tanították fel. A hangmintákat japán színészekkel vették fel, akik több mint száz mondatot mondtak fel a gépnek különböző intonációval és vehemenciával.

A rendszer persze azért nem szűr ki mindennemű verbális abúzust, az elhangzott szavakat például nem változtatja meg, így a sértő megjegyzések vagy káromkodások eljutnak a kezelőhöz, derül ki a japán Asahi Shimbun híroldal beszámolójából.

a címlapról