:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 13. 13:54

Valódi fotóval hekkeltek meg egy AI-fotópályázatot

Különös csavart produkált az élet az 1839 Awards fotópályázat szakmai zsűrije számára, mely az MI-vel kreált képek mezőnyében díjazott egy olyan fotót, amihez semmi köze a mesterséges intelligenciának.

Egy időben szinte naponta lehetett hallani sztorikat olyan fotópályázatokról, melyekre mesterséges intelligencia által készített fotókkal pályáztak, illetve nyertek is velük díjakat - talán mind közül a legismertebb a Sony World Photography Awards tavalyi esete, ahol a kreatív kategóriában egy német fotóművész verte át a zsűrit egy mesterséges intelligencia segítségével készített fortóval, mint utólag kiderült azért, hogy vitát szítson a témában.

Az eset óta a nevesebb pályázatoknál szinte kivétel nélkül megjelent egy külön kategória az MI-vel készült fotóknak. Ilyen pályázat az 1839 Awards is, ahol egy fotós F L A M I N G O N E című műve a harmadik hely mellett elhozta a közönségdíjat is. A bökkenő csak az, hogy Miles Astray lent látható felvétele

egy valódi flamingót ábrázol, amit egy valódi fényképezőgéppel fotóztak le.

Egész pontosan egy 50 mm-es optikával ellátott Nikon D750-nel, f/1.8 -as blendével, 1/1600-as záridő mellett, 2022-ben valahol Aruba partjainál.

miles-astray-flamingone

A pályázatot szervező Creative Resource Collective azonnal megváltoztatta az eredményt, amint értesült a fentiekről, Astray pedig közölte, a "kísérlet" bebizonyította, hogy az anyatermészetnél semmi sem kreatívabb és fantasztikusabb. Hozzátette azt is, hogy nem kívánja démonizálni a technológiát és látja a benne rejlő lehetőségeket, de a korlátait és veszélyeit is. 

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.