:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 21. 14:35

Letölthető a Digitális Állampolgár mobilalkalmazás

Az első funkciók majd ősszel válnak használhatóvá.

Szombat óta letölthető a digitális alkalmazásboltokból a Digitális Állampolgárság Program telefonos applikációja, május 21-től pedig megnyílt a regisztráció is a programba, melynek célja, hogy az államigazgatási ügyintézést egyszerűsítse, emellett mobilalapú azonosítási rendszert vezessen be, kiváltva ezzel a ma még kötelező plasztik személyi igazolványokat. 

A program valamikor 2024 júliusa és szeptembere között indulhat, ekkor lesznek használhatók a mostanra már letölthető mobilapplikáció első funkció is, aminek tesztüzeme a nyáron fog zajlani. Ezt megelőzően május 10-én elérhetővé vált és már látogatható a Digitális Állampolgárság Programot (DÁP) és annak ütemezését, valamint a készülő mobilalkalmazást bemutató portál, a dap.gov.hu.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Mostantól a kormányablakokban is elindult az előregisztráció a DÁP mobilalkalmazáshoz, így a felhasználóknak a szeptemberi éles induláskor már csak egy frissítésre lesz szükségük, hogy elsők között kezdhessék el használni a mobilalkalmazást - olvasható a DÁP honlapján.

A kormányablakoknál személyesen, a telepített DAP alkalmazást futtató eszközzel kell jelentkezni személyazonosító igazolvánnyal, az online regisztráció a tájékoztató szerint később érkezik. 2024. szeptembertől a DÁP mobilalkalmazással aktiválható lesz a digitális állampolgárság.

Az applikáció első alapfunkciói között a felhasználók megtekinthetik és továbbíthatják alapvető személyes adataikat, valamint a tulajdonukban vagy üzemeltetésükben lévő gépjárműveikét. A kiválasztott adatok másokkal megoszthatók és hitelesítve továbbküldhetők e-mailben, hogy a hivatalos iratokat többé ne kelljen szkennelni.

digállam

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.