Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 21. 14:06

Hangja lemásolásával vádolta meg Scarlet Johansson az OpenAI-t

Az AI-startup beismerően eltávolította a ChatGPT-ből a színésznő hangjára kísértetiesen hajazó hangasszisztensi beállítást.

Jogi tanácsadók segítségét kérte Scarlett Johansson az OpenAI és a közte kialakult vita rendezésére, melynek eredményeként a startup kedden bejelentette, hogy eltávolítja a ChatGPT szolgáltatásból a problémás hangmintát. A színésznő azzal vádolta az AI-startupot, hogy a ChatGPT-4o modell hangasszisztense az övére kísértetiesen hasonlító hangon szólal meg annak ellenére, hogy korábban elutasította az OpenAI felkérését arra vonatkozóan, hogy legyen ő a virtuális asszisztens „hivatalos hangja”. Sam Altman vezérigazgató tavaly szeptemberben kereste fel Johanssont az együttműködés reményében, mivel a színésznő hangja tökéletes választás lett volna a ChatGPT 4.0 „megszólaltatására” – derül ki a Johansson képviselete által küldött levelekből.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A cég múlt héten mutatta be a ChatGPT-4o szolgáltatást, ami megérti a  valós idejű beszédet, felismeri a különféle érzelmekre utaló jeleket és hangasszisztensként valós időben, gyakorlatilag késleltetés nélkül reagál, a fejlesztők elmondása szerint átlagosan körülbelül 320 ezredmásodperc alatt. A funkció öt különböző hangon szólalhat meg, melyek közül a „Sky” fantázianévre keresztelt beállítás Johansson szerint túlságosan hasonlít az ő hangjára, amit az OpenAI elutasított, hozzátéve, hogy egy másik profi színész segítségével dolgoztak a fejlesztéskor, de a személy(ek) nevét adatvédelmi okokra hivatkozva nem adták ki.

Johansson hozzátette, hogy Altman a chatbot új iterációjának bejelentésekor hivatkozott a „Her” című filmre is, amiben valóban Johansson hangján szólal meg a filmben szereplő mesterséges intelligencia alapú hangasszisztens – ez alapján szinte adhatta magát az ötlet, hogy Altman felkeresse őt. Altman ráadásul az X közösségi oldalon a filmre való utalással erősítheti a gyanút, hogy mindez szándékos volt.

A színésznő elmondása szerint döbbenten és dühösen szemlélte a bemutatót, ráadásul közeli barátai és kollégái is arról számoltak be, hogy nehezen különböztethető meg a valódi Johansson és az OpenAI-féle chatbot hangja. Az OpenAI a ChatGPT 4.0 bemutatója előtt két nappal ismét megkereste a színésznő ügynökét, hogy fontolják meg újra az ajánlatot.

Via CNBC.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról