:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 2. 14:00

60 éves a BASIC programozási nyelv

Már több mint hat évtizede, hogy megszületett "mindenki programnyelve".

1964. május elsején fordulóponthoz érkezett a számítástechnika: ezen a napon futtattak először BASIC (Beginner's All-Purpose Symbolic Instruction Code) nyelven írt programot a Dartmouth College informatikai laborjában egy General Electric GE-225 nagyszámítógépen. A magyar származású John G. Kemeny (Kemény János György) és Thomas E. Kurtz akkor még nem sejthetette, hogy nyelvükkel sikerül demokratizálni az informatikát, és programozók generációit inspirálják majd.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Mivel a BASIC nyelvvel a laikusokat szerették volna közelebb hozni a számítástechnikához, a természetes angol nyelvhez közeli formában, egyszerű szintaktikával tette lehetővé az algoritmusok megfogalmazását. Még mielőtt a korai számítógépek elkezdhettek volna kompaktabbá, olcsóbbá és hozzáférhetőbbé válni, a programozás meglehetősen körülményes folyamat volt a lyukkártyák használatával és a kapcsolók fordításával, míg a mérnökök később nem fejlesztettek ki alacsony szintű programozási műveleteket és barátságosabb felületeket. A BASIC előtti nyelveket, mint a Fortrant, Algolt és COBOLT csak a szakemberek tudták használni, de a Kemény és Kurtz szerette volna, ha mérnöki képzettséggel nem rendelkező laikusok is tudtak volna programozni számítógépeket. A felhasználóbarát nyelvnek szánt BASIC-en 1963-ban kezdett el dolgozni a matematikuspáros, akik sikeresen beszerezték a Darthmouth első számítógépét is, egy GE 225 modellt.

A BASIC szélesebb körben való elterjedése ugyanakkor már a Microsoft-alapító Paul Allennek és Bill Gatesnek köszönhető, akik Altair 8800-ra, majd számos más processzorra adaptálták a nyelvet. A BASIC később megérkezett Commodore, Spectrum és más gépekre, az első programozási nyelvként, amivel a hobbisták is megismerkedhettek.

Ugyan ma már a BASIC használata eléggé korlátolt, mégis  programozási történetének fontos mérföldköve, ami generációkat inspirált. Helyét mára a Python, a JavaScript és más, az egyeűséget és könnyű használhatóságot célzó modern nyelvek töltik be.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.