:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 26. 10:31

Van egy Windows-funkció, ami 30 éve ugyanúgy néz ki

Még a Windows 11-ben sem változott meg.

Mindenhonnan dübörög az AI és a Copilot, a Microsoftnál meg kiesnek a csontvázak a szekrényből a nagy innovációk közben. Dave Plummer, a redmondi cég egykori fejlesztője a X-en osztotta meg a hétvégén, hogyan tervezték meg anno a Formázás párbeszédpanelt, ami a rendszer különböző verzióiban azóta is érintetlen formában csücsül a Windowsban, még a Windows 11-ben is, mint a múlt egy kitörölhetetlen szelete.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Plummer 30 évvel ezelőtt, 1994-ben dolgozott a meghajtók formázására szolgáló panel kódján, ám mivel akkoriban úgy tudta, hogy csak ideiglenes megoldást kell készítenie, nem gondolta túl a felületet. Akkoriban munkatársával a Windows 95 felhasználói felületéről portoltak kódokat NT-re, de a Format drive panel esetében saját UI-t kellett kódolni a két rendszer különbözősége miatt. Plummer egy papírcetlin vázolta fel, hogy milyen főbb parancsokat lehessen elvégezni az ablakban, az ideiglenesnek hitt rendkívül puritán ablakra pedig későbbre tervezett elegánsabb felhasználói felületet húzni.

Mivel ez azonban sosem valósult meg, az ideiglenesnek hitt megoldás még ma is használatban van három évtizeddel később, még a Windows 11-ben is.

format

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.