Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 26. 12:03

Kódolásra bátorítja a gyerekeket Ferenc pápa

A Code with Pope nevű kezdeményezés neve már magában beszédes.

Ferenc pápa is támogatja egy lengyel vállalkozó globális projektjét, amelynek célja, hogy minél több gyerek vágjon bele a programozásba. Miron Mironiuk, a mesterséges intelligenciával foglalkozó Cosmose AI alapítója szerint a „Code with Pope” azaz „Kódolj a pápával” nevű kezdeményezés az oktatásban tapasztalható szembetűnő egyenlőtlenségeket szeretné áthidalni. Mironiuk abban bízik, hogy a pápa "áldása" nagyobb eséllyel győzheti meg arról a katolikus országok (mint amilyen Lengyelország túlnyomó része is) gyerekeit, hogy töltsenek némi szabadidőt az ingyenes kurzussal, és vágjanak bele a kódolásba, ami a jövőben nagy versenyelőnyt jelenthet számukra.

A Codeforia nevű ingyenes online tanulási platformon keresztül közzétett kurzussal a 11-15 éves fiatalok ingyen tanulhatják meg a programozás alapjait Európa, Afrika és Latin-Amerika területén spanyol, angol vagy lengyel nyelven. A körülbelül 60 óra tanulást jelentő tananyag a Python alapjaiba való bevezetést segíti, ami jelenleg az egyik legnépszerűbb programozási nyelv.

A pápa nem először bátorítja a fiatalokat a programozásban: 2019-ben a Code.org egy akciója keretében az egyházvezető személyesen írt be egy sort egy alkalmazás kódjába, amit az ENSZ fenntarthatósági céljainak népszerűsítésére fejlesztettek ki. 

pápapython

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.