:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 31. 13:50

8 év szoftveres támogatással csábít a Fairphone 5

Nem csak hogy könnyen javítható, támogatás terén is példa nélküli a holland márka új készüléke.

Augusztus 30-án végre bemutatkozott a Fairphone 5, miután a holland márka legutóbb két éve dobott piacra okostelefont. A frissített hardvert kínáló modell legérdekesebb tulajdonsága kétségkívül az, hogy az androidos gyártók közt példa nélküli mód hosszú, minimum nyolc évnyi szoftveres támogatást garantál, tehát egészen 2031-ig (vagy akár tovább is) érkeznek a biztonsági frissítések. A terv szerint az Android 13-mal ellátott telefon öt főverzió-frissítést is kap majd.

Nem elhanyagolható a tervezéskor középpontba került nagymértékű javíthatóság: a FairPhone házilag is módosítható, szerelhető, illetve 70 százalékban fenntartható, újrahasznosított anyagokból készült. A javításhoz semmilyen speciális eszköz nem szükséges, egy csavarhúzóval elvégezhetők az olyan alapműveletek, mint például az akkumulátorcsere, összesen 10 komponenst lehet cserélni.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ami a specifikációkat illete: a kijelző egy 6,46 hüvelykes, 1224x2700-as felbontású OLED-panel, ami 90Hz-es képfrissítést támogat, a maximális fényerő 880 nit. A kijelző tetejére került egy 50 megapixeles szelfikamera, ami csak apró pontként észlelhető a kamerasziget elhagyásával. Belül egy egyébként ipari használatra szánt Qualcomm QCM 6490 chipset dolgozik, ami a Snapdragon 778G-hez hasonló teljesítmény nyújt.

Tárhely terén be kell érni a 8GB RAM/256GB ROM háttértár opcióval, utóbbi akár 2TB-os mikroSD-vel bővíthető. Támogatottak a wifi 6E, Bluetooth 5.2, NFC és 5G technológiák. Az energiaellátásról egy 4200 milliamperórás akkumulátor gondoskodik, ami leggyorsabban 30W-tal tölthető vezetéken keresztül, a cég kommunikációja szerint ez másfél napos használatot tesz lehetővé.

A készülék 699 euróba (kb. nettó 265 ezer forint) fog kerülni az eurozónában, szeptember 14-én kerül a polcokra.

fairphone_kompo

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról