:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 4. 12:33

Nem ajánlja a Google Analytics használatát a svéd adatfelügyelet

Két svéd cégnek osztott bírságot a helyi hatóság a GA miatt.

Európai felhasználók Google Analytics rendszeren keresztüli exportja miatt szabott ki meglehetősen harmatos, összesen egymillió eurós bírságot a svéd adatvédelmi felügyelet (IMY), ami más cégeket is próbál óva inteni a Google eszközének használatától. A pénzbüntetés a svéd Tele2 és a CDON online kiskereskedő cégeknek repült, és bár az összeg nem különösebben magas, említésre méltó amiatt, hogy ezek az első olyan bírságok, amik célba találnak a Google Analytics-et 2020-ban ért panaszok után.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A szabályozó vizsgálata szerint a keresőcég az európai felhasználók Egyesült Államokba feldolgozásra küldött adataira alkalmazott úgynevezett kiegészítő intézkedései nem voltak kielégítőek, és nem tudták garantálni a helyi törvényeknek megfelelően a védelem szükséges szintjét, mivel az adatok összekapcsolhatók voltak más, továbbított egyedi adatokkal.

A hatóság blogposztban figyelmezteti arra a többi svéd vállalatot, hogy hagyjanak fel a Google Analytics használatával. Tavaly más európai uniós adatvédelmi hatóságok, köztük a francia és az olasz szerv is óva intett a Google analitikai szolgáltatásától, miután megállapították, hogy hogy számos felhasználó nem tartja be a blokk nemzetközi adattovábbításra vonatkozó szabályait, ám a svédektől eltérően nem szabtak ki pénzbírságokat.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról