:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 21. 09:15

Valaki majd 14 millió forintot fizetett azért, hogy kibonthasson egy első generációs iPhone-t

Vannak a lelkes gyűjtők, akik képesek dollár tízezreket fizetni egy-egy eredeti, évtizedekkel ezelőtt megjelent kütyüért és vannak olyanok is, akik miután kifizették egy ilyen gigantikus összeget, kamerák előtt csinálnak unboxing videót, mintha csak egy időgépbe kerültek volna.

Az eredeti iPhone idestova 16 évvel ezelőtt került a boltokba, végérvényesen megváltoztatva ezzel az okostelefonok piacát (mely egyes vélekedések szerint akkoriban még nem is létezett). Az első generációs készülékekből mára érthető módon nagyon kevés működőképes darab maradt fenn és annál is kevesebb teljesen original csomagolású példány. Az egyiket nemrég aukción árverezték el 40 ezer dollárért (mai árfolyamon kb. 13,7 millió forint), a vevő pedig a YouTube egyik legismertebb tech vloggere volt.

13:24
 

I Spent $40,000 to Unbox a Sealed Original iPhone!

Még több videó

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Marques Brownlee, alias MKBHD 16,8 millió csatornafeliratkozóval és eddig nagyjából 1500 videóval meglehetősen gyakorlott tartalomgyártónak számít, a 16 éves, 40 ezer dolláros iPhone unboxing videója közben azonban néha még neki is meg-megremegett a keze. A videó egyébként egészen szürreális élmény, 2007-ben ugyanis még meglehetősen ritkaságszámba ment ez a műfaj, hovatovább a YouTube maga is éppen csak betöltötte a második életévét.

Az eredeti, első generációs iPhone-nal kapcsolatos néhány érdekesség:

  • a készüléken nem volt sem App Store, illetve háttérképet sem lehetett rajta változtatni, szóval minden egyes iPhone pont ugyanúgy nézett ki,
  • a telefon aktiválása csak iTunes-en keresztül volt lehetséges,
  • az első generációs iPhone kizárólag 2G-s hálózatokon működött, a telefonok gyárilag AT&T/Cingular SIM-mel érkeztek (fun fact: az AT&T 2017-ben, tíz évvel az első iPhone piacra kerülését követően lekapcsolta a 2G-hálózatát).

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.