:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 28. 14:04

A Steam is dobja jövőre a Windows 7-et

Rossz hír a régi rendszert használó játékosoknak, akik szerencsére valójában nincsenek is annyira sokan.

A Valve hivatalosan is bejelentette, hogy 2024. január elsejétől a Steam szolgáltatás már nem támogatja a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 rendszereket. A piac legnépszerűbb PC-s játékkliensét tehát nem fogják tudni használni azok a játékosok, akik ezeket a nyugalmazott operációs rendszereket használják továbbra is az eszközükön, holott már nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora biztonsági kockázatot jelentenek az elavult, nem támogatott rendszerek.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A cég magyarázata szerint két nyomós indok is húzódik a döntés mögött: az egyik, hogy a Steam Chromiumon alapul, ami már nem támogatja a Windows fent említett, már elavultnak számító régi verzióit, illetve hogy a kliensnek a legfrissebb funkciókhoz egyben szüksége lesz az újabb funkcionális és biztonsági frissítésekre is, amik a Windows 10 és annál frissebb rendszereken érhetők el. 

A helyzet annyira nem tragikus, hiszen a Windows 7-et vagy 8-at használó játékosok elég kis szeletét jelentik a Steam felhasználói bázisának, a szolgáltatás februári hardver- és szoftverfelmérés szerint a felhasználók mindössze 0,09 százaléka futtatja a Windows 7-et, míg 1,43 százalékuk használja a Windows 7 64 bites verzióját. A Windows 8.1 esetében még alacsonyabb számról, mindössze fél százalékról beszélhetünk. 

A Microsoft idén januárban dobta rá a földet végleg a Windows 7, 8 és 8.1 verziókra, így a lépés annyira nem érhet váratlanul senkit sem.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról