:

Szerző: Koi Tamás

2023. január 4. 09:54

Zsarolóvírus mattolja Anglia egyik legnagyobb kiadóvállalatát

Karácsony előtt súlyos IT-biztonsági incidens történt Nagy-Britannia egyik patinás kiadóvállalatánál, a Guardian Media Groupnál. A lapok ugyan printben és online továbbra is működnek, de az iroda több mint egy hónapig teljesen leállhat.

Ismeretlenek tavaly december 20-án betörtek a Guardian Media Group rendszereibe és gyakorlatilag teljesen lebénították a társaság több földrészen található irodahálózatát. A médiacsoport ügyvezetője az év első munkanapján közölte a dolgozókkal, hogy a támadás nyomainak teljes felszámolásához további időre van szüksége az IT-csapatnak, ezért legalább január 23-ig nem nyitnak ki az angol, az amerikai és az ausztrál irodák.

guardian_london

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az incidens hátteréről egyelőre kevés publikus információt osztott meg a kiadóvállalat, ugyanakkor a kezdetektől fogva zsarolóvírus-támadást emlegettek az eset hátterében, erre utal egyben az is, hogy a támadás teljes elhárításához és a rendszerek megtisztításához hosszú hetekre van szükség.

Helyi lapok szerint a támadás az irodai WiFi-rendszereket bénította meg, a kiadóvállalat ugyanakkor mostanra a lap online és printváltozatát egyaránt zökkenőmentesen képes megjelentetni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról