:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 13. 12:10

Európába is megérkezett az Apple műholdas segélyhívása

Már nem csak az Egyesült Államokban és Kanadában használható a cupertinóiak újdonsága, ami két évig egyelőre ingyenes.

Az Apple kiterjeszti az iPhone 14 készülékekkel együtt bejelentett műholdas segélyhívási funkció elérhetőségét, az amerikai és kanadai felhasználók után az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban és Írországban is aktívvá vált a szolgáltatás.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az iPhone 14 tulajok számára az első két évben a műholdas segélyhívás ingyenes szolgáltatás, és különböző segélyszervezeteket értesít, ha beüt a krach. A cég ehhez egyedi komponenseket és szoftvereket fejlesztett. A speciális tömörítési algoritmussal kezelt rövid szövegek az időjárási viszonyoktól függően érnek célba: ha tiszta az ég, akár 15 másodperc alatt, de ha sok a felhő az égbolton vagy cudarabbak a körülmények, több percre nyúlhat. Emellett megosztható az aktuális tartózkodási hely is a Find My alkalmazáson belül, szintén műholdon keresztüli kommunikációval.

A szolgáltatás novemberben indult el az Egyesült Államok és Kanada területén, az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdflottából álló Globalstarral közösen, ami mindkét cég számára előnyös üzletet jelent, lévén a cupertinóiak jelentős összeget lapátolnak bele, de így nekik meg nincs szükségük saját dedikált szatelitrendszer kiépítésére. Egyes szakértők pedzegetik, hogy a két év ingyenes időszak után is végül ingyenesek maradhatnak a segélyszolgáltatások, de az Apple további prémium funkciókat fog ajánlani előfizetői díj fejében, legalábbis ez tűnik a monetizáció egyik járható útjának az egyébként is egyre inkább szolgáltatásokra erősítő cég szemszögéből.

Hogy a műholdas segélyhívás lehetőség vagy lufi, arról itt írtunk bővebben.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.