:

Szerző: Koi Tamás

2022. december 12. 13:52

Megjött a Linux kernel 6.1 és vele a Rust-támogatás

Egy héttel honfitársa turnéja után egy másik, nem kevésbé híres finn is hallatott magáról - Linus Torvalds tegnap bejelentette, hogy elkészült a 6.1-es Linux kernel.

Újabb verziót lépett előre a Linux kernel, néhány nap csúszással ugyan, de Linus Torvalds bejelentette a 6.1-es végleges build kiadását, melynek egyik legnagyobb dobása elsősorban a Rust alrendszer - egyelőre részleges - támogatása lehet. 

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a kernel már fordul Rust résszel is, Rust-ban ugyanakkor egyelőre nem lehet például drivereket fejleszteni, ez csak a későbbi verziókkal válik ugyanis majd elérhetővé. 

További, ígéretes fejlesztés az MG-LRU (Multi-Generational Least-Recently-Used) memóriakezelés, mely elméletben hatékonyabb memóriaalrendszer-működést feltételez, jelentősen javult továbbá a Btrfs-fájlrendszer teljesítménye, bővült az erofs fájlrendszer tudása és persze egy rakás új hardver támogatásával is kiegészült az új kernel.

A Linux kernel 6.1-es verziója az év utolsó, nagyobb lélegzetvételű LTS-kernelverziója (Long Term Support), ennek megfelelően minimum két évig érkezhetnek hozzá különböző javítások.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.