:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 28. 12:15

5G-vel mehet a netezés repülés közben az uniós járatokon

A repülőutak alatt is használhatnak 5G-t a légitársaságok utasai egy uniós módosítás révén, a bevezetés ütemtervét azonban még nem közölte a bizottság.

Az Európai Bizottság frissítette a repülés alatt használható mobilkommunikációs spektrumokra vonatkozó jogszabályokat, mellyel lehetővé válik a légitársaságok számára az 5G szolgáltatások „széleskörű kiépítése” a repülőgépeken, a fedélzeti rendszerek kommunikációját nem zavaró bizonyos frekvenciák kijelölésével. Az elérhetőség pontos ütemtervét még nem határozta meg a bizottság.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Alacsonyabb tengerszint feletti magasságban az utasok a normális 4G-s és 5G-s hálózatokhoz csatlakozhatnak, magasabb szinteken pedig az 5G-s lefedettséget speciális hálózati berendezéssel, „pikocellák” kiépítésével biztosítanák az unióban közlekedő járatokon, ami műholdon keresztül kötné össze a fedélzeti hálózatot a földi állomásokkal adattovábbítás céljából. Így az utasok telefonhívásokat bonyolíthatnának, illetve szöveges üzenetek küldésének lehetősége és a mobilnet is adott lenne. A pikocellák 5 GHz-es és magasabb frekvencián működnek majd, míg a repülőgépek berendezései 4,2-4,4 GHz-en.

A bizottság arról is határozott, hogy az 5 GH-zes frekvenciákat elérhetővé kell tenni autókban, buszokban és más közlekedési eszközökben. A tagállamoknak 2023. június 30-ig kell hozzáférhetővé tenni a szükséges sávokat a közúti közlekedés számára.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.