:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 8. 12:47

Hamis női profilokkal verték át az orosz katonákat

Dekoratív hölgyeknek álcázták magukat a közösségi médiában ukrán hackerek, hogy hozzájuthassanak az orosz katonák tartózkodási helyét eláruló információkhoz.

Az orosz-ukrán háborúban zajló hadviselés kreatív terepévé vált a közösségi média a Financial Times beszámolója szerint, a lap a Hackyourmom névre keresztelt hackercsoport vezetőjével, Nikita Knysh ukrán kiberbiztonsági szakértővel beszélgetett a legújabb módszerekről.

Knysh mesélt többek közt arról is, hogy a csoport tagjai vonzó nőknek adták ki magukat számos közösségi platformon, köztük a Telegramon, hogy kapcsolatba lépjenek a Zaporizzsja megyei Melitopolban állomásozó orosz katonákkal, akiktől bókokkal és más pszichológiai módszerekkel csaltak ki fotókat. Több kép metaadatai alapján aztán sikerült beazonosítani a  tartózkodási helyükként szolgáló katonai bázist. Az információt utána átadták az ukrán hadseregnek, akik napokkal később fel is robbantották a létesítményt.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az ukrán hadsereg eddig nem kommentálta a hackerek szerepét a támadásban. Ennek ellenére Knysh azt állítja, hogy a csoport más akciókban is segítette munkájukat, például amikor orosz tévéállomásokat térítettek el, vagy katonai vállalkozók adatbázisait fedték fel. Ezek az esetek jól mutatják, hogy a konfliktusok már nem korlátozódnak a fizikai helyszínekre és a fegyverekre, a digitális tér, mint kihasználható terep, új szintre emelkedett.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról