:

Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 6. 13:53

Több tízezer fogyasztót zárt ki saját okostermosztátjából egy áramszolgáltató

Augusztus végén rövid időre több tízezer amerikai háztartásban szűnt meg gyakorlatilag teljesen a hőmérsékletszabályozási lehetőség, miután a klímák jelentősen megnőtt áramfelvétele miatt a helyi áramszolgáltató átvette az irányítást az otthonokban elhelyezett okostermosztátok felett.

Augusztus utolsó napjaiban annyira kutya meleg volt Colorado-szerte, hogy a helyi áramszolgáltató, az Xcel kénytelen volt meglehetősen szokatlan lépéseket tenni annak érdekében, hogy a klimatizáció energiaigénye ne üsse ki teljesen a hálózatot. 

A Denver7 News tudósítása szerint az Xcel AC Rewards nevű energiahatékonysági programjában részt vevő mintegy 22 ezer felhasználó augusztus 30-án a csúcsidőszakban azt vette észre, hogy nem tudja a lakásban elhelyezett, légkondicionálókat is vezérlő okostermosztátokat leszabályozni úgy, hogy a klímák komfortos hőmérsékletet tudjanak biztosítani. Felháborodott felhasználók beszámolói szerint az elsőre üzemzavarnak tűnő anomália hatására egyes lakásokban órákon belül 30 °C fölé szökött a hőmérséklet.

xcel_lock

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Később kiderült, hogy szó sincs üzemzavarról, az Xcel azért paraméterezte át az okostermosztátok működését, hogy az áramhálózatot ne terheljék extrém mértékben túl a lakossági fogyasztók a csúcsra járatott klímákkal. 

Az Xcel egyébként az áramhálózat éppen aktuális terheltségétől függően már korábban is belenyúlt távolról az egyes háztartásokban beállított hőmérsékletértékekbe, de a program hatéves működése óta ez volt az első olyan alkalom, amikor ezt nem tudták felülbírálni a fogyasztók.

A szolgáltató az eset után igyekezett felhívni a figyelmet, hogy az AC Rewards egy önkéntes program, melyet a legtöbb ügyfél az egyszeri 100, majd azt követően évenkénti 25 dolláros jóváírásért cserébe vállal be.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.